Skim baharu penstrukturan beras padi negara diumum dalam masa terdekat

Skim baharu penstrukturan beras padi negara diumum dalam masa terdekat

KUALA LUMPUR,. Skim baharu penstrukturan beras dan padi negara akan diumumkan dalam tempoh terdekat selepas kerajaan selesai mendapatkan pandangan semua pihak menerusi sesi libat urus yang sedang diadakan.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu berkata skim penstrukturan itu perlu bagi memperbanyakkan bekalan kerana pengeluaran beras putih tempatan hanya 62 peratus di negara ini dengan 50 peratus diedarkan untuk pasaran.

“Ini merupakan penyusunan jangka masa panjang kerana masalah (bekalan) beras putih ini akan tetap bermasalah selagi kita tidak cukupkan beras di Malaysia. Sebab itu, semua pihak termasuk Ahli-Ahli Parlimen akan dilibatkan dalam sesi libat urus agar mereka boleh memberikan pandangan.

“Ini adalah masalah negara, bukan masalah parti atau masalah kaum tetapi masalah negara yang menuntut penyelesaian bersama kerana siapa sangka musim panas yang mendadak pada tahun ini misalnya boleh menyebabkan kekurangan hasil,” katanya pada Waktu Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Rosol Wahid (PN-Hulu Terengganu) yang ingin tahu langkah luar biasa yang akan dilakukan kerajaan bagi mengatasi isu kekurangan beras putih tempatan di pasaran ketika ini.

Mohamad berkata mengikut perancangan, kementerian berhasrat untuk membuka ladang-ladang baharu di Sarawak, Sabah, Johor, Perak dan Pahang untuk memperbanyakkan lagi bekalan beras putih dalam negara.

“… sebab kalau tidak dan nak dijual dengan harga yang sedia ada, akan berlaku berbagai-bagai tuduhan yang mengatakan ada beras campur dan sebagainya. Jadi permasalahan ini berterusan tapi kita bukan nak lihat perkara ini (tumpu masalah saja) sebaliknya kita kena cari jalan penyelesaian yang boleh melegakan semua pihak,” katanya.

Menjawab soalan tambahan dari Isnaraissah Munirah Majilis (Warisan-Kota Belud) yang ingin tahu sama ada kerajaan merancang untuk memberikan wang pesawah yang terkesan dengan musim panas dan kering di Kota Belud dan Papar ketika ini, Mohamad berkata perkara itu tertakluk kepada penilaian jawatankuasa penilaian Tabung Bencana Tanaman Padi (TBTP).

“Kadar bantuan diberikan kepada pesawah menerusi TBTP ini adalah sebanyak RM876 per hektar dengan jumlah maksimum bantuan kepada pesawah yang layak adalah terhad kepada kawasan musnah seluas tiga hektar.

“Tahun lalu, sebanyak RM12 juta telah disalurkan dan untuk Sabah, ia (pemberian bantuan) melibatkan kawasan seluas 219 hektar khususnya di Kota Belud,” katanya.

–BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )