Sidang Dewan Rakyat labuh tirai, 12 rang undang-undang lulus

Sidang Dewan Rakyat labuh tirai, 12 rang undang-undang lulus

KUALA LUMPUR,. Mesyuarat Ketiga Penggal Kedua Parlimen ke-15 melabuhkan tirainya selepas 32 hari bersidang sejak 9 Okt hingga semalam, dengan 12 rang undang-undang diluluskan termasuk Belanjawan 2024.

Belanjawan terbesar dalam sejarah negara membabitkan peruntukan RM393.8 bilion dibentang Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Okt lepas, dibahas di peringkat dasar dan jawatankuasa kira-kira enam minggu sebelum diluluskan pada 27 Nov lalu setelah mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen melalui undian suara.

Sidang kali ini juga mencatat sejarah dengan lulusnya Rang Undang-Undang Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023, akan menjadi undang-undang pertama khusus dalam mengawal selia produk merokok di Malaysia.

Meskipun rata-rata Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang mahukan supaya peruntukan berkaitan generasi penamat (GEG) yang digugur daripada rang undang-undang itu dikembalikan, ia diluluskan dengan undian suara tanpa pindaan pada hari terakhir sidang dewan.

Persidangan turut meluluskan 10 rang undang-undang lain iaitu Rang Undang-Undang Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (Pindaan) 2023, Rang Undang-Undang Kecekapan dan Konservasi Tenaga 2023, Rang Undang-Undang Bekalan Elektrik (Pindaan) 2023 dan Rang Undang-Undang Kesatuan Sekerja (Pindaan) 2023.

Selain itu, Rang Undang-Undang Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (Pindaan) 2023, Rang Undang-Undang Syarikat (Pindaan) 2023, Rang Undang-Undang Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal 2023, Rang Undang-Undang Kewangan (No.2) 2023, Rang Undang-Undang Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Pindaan) 2023 dan Rang Undang-Undang Makanan (Pindaan) 2023.

Sidang dewan juga meluluskan Kertas Putih Cadangan Dasar Gaji Progresif dibentangkan Menteri Ekonomi Rafizi Ramli merupakan sebahagian usaha kerajaan untuk mengatasi masalah struktur pasaran buruh melalui reformasi gaji.

Sementara itu, perjuangan rakyat Palestin yang ditindas rejim Zionis Israel di Semenanjung Gaza menjadi antara topik utama dibangkitkan Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang yang sepakat menyokong perjuangan rakyat Palestin menuntut hak dan kedaulatan mereka.

Turut mencuri tumpuan, ucapan dalam bahasa Inggeris Anwar untuk khalayak antarabangsa menyatakan Malaysia menolak sekeras-kerasnya segala bentuk keganasan dan mengutuk tindakan membunuh insan tidak berdosa di Palestin ketika sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri pada 31 Okt lepas.

Persidangan kali ini juga “hangat” selepas Ahli Parlimen Bukit Gantang Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal secara terbuka di Dewan Rakyat mengisytihar menyokong Anwar dan Kerajaan MADANI pada 28 Nov lepas.

Beliau menjadi wakil rakyat pembangkang kelima daripada Bersatu menyatakan sokongan kepada kepimpinan Perdana Menteri selepas Zahari Kechik (Jeli), Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang), Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar) dan Datuk Dr Suhaili Abdul Rahman (Labuan).

Gelagat Ahli Parlimen daripada kedua-dua blok sehingga menimbulkan kekecohan turut mewarnai sesi kali ini dengan tiga Ahli Parlimen iaitu Mohd Misbahul Munir Masduki (PN-Parit Buntar), Mohd Sany Hamzan (PH-Hulu Langat) dan Datuk Awang Hashim (PN-Pendang) diarah keluar dewan.

Persidangan Dewan Rakyat yang terakhir bagi tahun ini, ditangguhkan hingga ke satu tarikh yang tidak ditetapkan.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )