Pemerkasaan AADK basmi penagih dadah antara tumpuan Dewan Rakyat hari ini

Pemerkasaan AADK basmi penagih dadah antara tumpuan Dewan Rakyat hari ini

KUALA LUMPUR,. Persidangan Dewan Rakyat yang memasuki hari ke-19 hari ini diteruskan dengan pelbagai soalan menarik antaranya perancangan Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi memperkasa Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

Mengikut aturan mesyuarat Dewan Rakyat, perkara itu dibangkitkan ketika sesi Pertanyaan-Pertanyaan Jawab Lisan oleh Su Keong Siong (PH-Kampar) yang ingin tahu sama ada KDN akan memperluaskan bidang kuasa AADK memandangkan agensi itu memainkan peranan penting dalam usaha membasmi penagih dadah.

Turut menarik, pertanyaan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong (MCA-Ayer Hitam) yang meminta Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna menyatakan langkah kerajaan mengekang monopoli penggunaan kad pembayaran elektronik Touch n’ Go memandangkan caj tambahan 10 peratus dikenakan di tempat parkir kereta manakala RM0.50 bagi setiap kali tambah nilai.

Selain itu, soalan daripada Datuk Seri Richard Riot Jaem (GPS-Serian) dijangka mencuri tumpuan apabila beliau mahu Menteri Pertahanan menyatakan status terkini dua anggota tentera yang hilang semasa menjalankan operasi di Pulau Perak, Kedah pada Julai lepas.

Usai sesi tersebut, Dewan Rakyat akan diteruskan dengan sesi perbahasan Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan 2020 peringkat jawatankuasa yang memasuki hari kedua menyaksikan perbahasan bagi Kementerian Kewangan.

Persidangan Dewan Rakyat kali ini dijadual berlangsung sehingga 5 Dis.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )