Muhyiddin Letak Jawatan, Kerajaan PN Berakhir

Muhyiddin Letak Jawatan, Kerajaan PN Berakhir

KUALA LUMPUR: Malaysia sekali lagi berdepan situasi ketidaktentuan politik selepas Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Jemaah Menteri meletak jawatan ketika negara masih bergelut dengan pandemik COVID-19 dan keadaan ekonomi yang tidak menentu.

Desas-desus mengenai peletakan jawatan beliau pada Isnin bertiup kencang sejak beberapa hari lepas berikutan tindakan 15 Ahli Parlimen UMNO menarik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebelum ini.

Selain itu, cadangan yang dilontarkan Muhyiddin berhubung kerjasama rentas parti untuk bersama-sama kerajaan PN menangani COVID-19 juga tidak disambut oleh parti-parti pembangkang sekali gus memperlihatkan beliau hilang sokongan majoriti Ahli Parlimen.

Spekulasi peletakan jawatan itu dikuatkan lagi dengan kenyataan seorang Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu semalam yang mendedahkan Muhyiddin akan membuat pengumuman khas hari ini sekali gus menarik petugas media ‘berkampung’ seawal 7 pagi di beberapa lokasi strategik termasuk di luar kediaman Ahli Parlimen Pagoh itu, Pejabat Perdana Menteri dan Istana Negara bagi melaporkan perkembangan semasa.

Muhyiddin, yang keluar dari kediamannya pada 7.42 pagi untuk ke bangunan Perdana Putra di Putrajaya bagi mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet terakhir, sempat melambai ke arah petugas media.

Beliau kemudian dilihat meninggalkan kompleks pentadbiran kerajaan itu untuk menuju ke Istana Negara bagi menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Terdahulu, kenderaan yang membawa Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali, Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun, Ketua Polis Negara Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani dan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Datuk Abdul Ghani Salleh turut dilihat memasuki Istana Negara.

Ketika umum masih tertanya-tanya mengenai butiran pertemuan itu, beberapa menteri Kabinet ‘mendahului’ dengan menggunakan media sosial untuk mengucapkan “selamat tinggal,” tidak lama selepas Perdana Menteri kelapan itu menghadap Al-Sultan Abdullah.

Pengumuman rasmi peletakan jawatan sebagai Perdana Menteri dibuat Muhyiddin menerusi perutusan khas yang disiarkan secara langsung pada 3 petang oleh beberapa stesen televisyen tempatan.

Sementara itu, Istana Negara turut mengeluarkan kenyataan memaklumkan Seri Paduka berkenan menerima surat peletakan jawatan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri dan jawatan seluruh Jemaah Menteri berkuat kuasa hari ini.

Al-Sultan Abdullah, yang menzahirkan penghargaan kepada Muhyiddin dan Jemaah Menteri atas khidmat bakti dan urus tadbir negara khususnya dalam memerangi COVID-19, berkenan untuk Muhyiddin menjalankan tugas sebagai Perdana Menteri sementara atau ‘caretaker’ sehingga pengganti dilantik.

Seri Paduka turut menzahirkan harapan agar kemelut politik dapat diakhiri demi kesejahteraan rakyat dan ekonomi negara yang diancam COVID-19 selain menyeru rakyat untuk bertenang dan bersama dengan baginda mendoakan negara dijauhi sebarang musibah serta wabak COVID-19 dapat dibendung.

Sementara itu, Mohd Zuki dalam satu kenyataan memaklumkan perkhidmatan awam tidak akan terkesan dengan situasi semasa negara dan mereka akan terus menggalas amanah yang dipertanggungjawabkan seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Acryl Sani pula memberi jaminan keselamatan dan ketenteraman awam negara terkawal susulan situasi semasa politik negara.

Bursa Malaysia ditutup rendah hari ini di tengah-tengah perkembangan terkini politik tempatan dengan indeks utama kekal di atas paras 1,500 mata.

Indeks petunjuk pasaran FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) turun 2.21 mata untuk ditutup pada paras tertinggi hariannya pada 1,502.90 daripada paras penutup 1,505.11 pada Jumaat minggu lepas.

Muhyiddin mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri pada 1 Mac 2020 selepas Tun Dr Mahathir Mohamad meletak jawatan pada 24 Feb tahun sama.

-Admin

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )