Malaysia tak kompromi soal hak, kedaulatan sempadan maritim – PM

Malaysia tak kompromi soal hak, kedaulatan sempadan maritim – PM

KUALA LUMPUR,. Perjanjian penyelesaian sempadan maritim Malaysia-Indonesia yang dimeterai baru-baru ini tidak sama sekali mengorbankan kepentingan, hak dan kedaulatan negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia tidak akan sesekali berkompromi dalam soal kedaulatan, malah perjanjian persempadanan itu dibuat berhati-hati, dengan mengambil kira pandangan pihak berkaitan dan selain hanya melibatkan kawasan yang dipersetujui kedua-dua negara tanpa mengorbankan hak negara masing-masing.

“Adakah ia komprehensif, ya ia suatu penyelesaian komprehensif, namun yang belum dimeterai adalah sebahagian kecil melibatkan sempadan Sabah yang kita tidak dapat bersetuju (tuntutan)… Indonesia jelas dengan tuntutan kita dan kita juga jelas dengan tuntut mereka.

“Soal kompromi tidak berbangkit… soal kedaulatan tidak boleh dikorbankan… muktamad pendirian kita (Malaysia), tidak mungkin kita mengorbankan seinci pun tanah negara kita,” kata beliau pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Anwar menjawab soalan tambahan Tan Sri Muhyiddin Yassin (PN-Pagoh) yang mahukan penjelasan sama ada perjanjian sempadan maritim Malaysia-Indonesia yang dimeterai baru-baru ini komprehensif dalam menjaga hak serta kedaulatan maritim negara.

–BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )