Malaysia, Qatar perbaharui komitmen kukuhkan hubungan diplomatik

Malaysia, Qatar perbaharui komitmen kukuhkan hubungan diplomatik

KUALA LUMPUR,. Malaysia dan Qatar memperbaharui komitmen bagi terus mengukuhkan hubungan diplomatik sedia ada antara kedua-dua negara

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menerusi perkongsian terbaharu di Facebook memaklumkan beliau menerima panggilan telefon daripada Emir Qatar, Sheikh Tamim Hamad Al Thani pada petang Isnin.

Kedua-dua pemimpin berbincang pelbagai perkara ke arah memperkasakan hubungan dua hala di antara kedua-dua negara termasuk hal-hal berkaitan perdagangan dan ekonomi.

“Kami turut memperbaharui komitmen untuk terus mengukuhkan hubungan diplomatik sedia ada di samping meneroka potensi baharu yang lebih bermanfaat kepada kedua-dua negara.
“Yang Mulia Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani juga berkongsi maklumat mengenai COVID-19 dan mengikuti secara dekat langkah-langkah yang diambil Malaysia dalam membendung penularan wabak tersebut.

“Saya turut merakamkan penghargaan bagi pihak kerajaan atas bantuan yang diberikan Qatar dalam membantu lapan rakyat Malaysia yang dijangkiti COVID-19 di negara itu.” ujarnya.

Dalam pada itu, Sheikh Tamim turut mengucapkan tahniah atas pelantikan Muhyiddin sebagai perdana menteri kelapan.

“Yang Mulia Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani telah mengundang saya untuk berkunjung ke Qatar selepas pandemik COVID-19 berakhir.

“Saya turut menyampaikan undangan balas,” katanya.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )