Laluan Seksyen 6 WCE dibuka tengah malam ini, pengecualian tol hingga 2 Jan

Laluan Seksyen 6 WCE dibuka tengah malam ini, pengecualian tol hingga 2 Jan

KUALA SELANGOR: Laluan di persimpangan bertingkat Bandar Bukit Raja Utara ke persimpangan bertingkat Assam Jawa, Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (WCE) akan dibuka kepada pengguna bermula pada 12.01 tengah malam ini.

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata pengecualian tol juga diberikan bermula waktu sama tengah malam ini hingga 11.59 malam 2 Jan 2024, kepada pengguna lebuh raya yang memasuki laluan Seksyen 6 sepanjang 21.8 kilometer (km) dari Plaza Tol Bandar Bukit Raja Utara ke Plaza Tol Assam Jawa atau arah sebaliknya.

“Bagi pengguna yang memasuki Lebuhraya WCE dari Seksyen 5 iaitu dari Plaza Tol Bandar Bukit Raja Selatan ke Plaza Tol Assam Jawa atau arah sebaliknya, akan dikenakan nilai kadar tol sedia ada mengikut jenis kelas kenderaan masing-masing,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan pembukaan laluan Seksyen 6 WCE, di persimpangan bertingkat Bandar Bukit Raja Utara ke persimpangan bertingkat Assam Jawa di sini hari ini.
Nanta berkata pembukaan laluan lebuh raya Seksyen 6 itu dijangka dapat menjimatkan masa perjalanan dari Kapar, Klang ke Assam Jawa, Ijok yang dijangka mengambil masa hanya 15 minit berbanding 45 minit sebelum ini melalui laluan sedia ada.

“Pengurangan masa perjalanan selama 30 minit ini menjanjikan kemudahan dan keselesaan yang lebih baik kepada pengguna lebuh raya.

“Selain itu, pembukaan laluan lebuh raya Seksyen 6 ini akan memberi impak positif dalam merancakkan industri pelancongan tempatan, dengan destinasi pelancongan menarik seperti Bandar Warisan Batu Arang, Bukit Malawati, Sky Mirror, dan Taman Kelip-Kelip Kampung Kuantan boleh diakses lebih mudah oleh pengunjung,” katanya.

Jelas Nanta lagi, pembukaan laluan itu secara tidak langsung dapat meningkatkan aktiviti pelancongan di kawasan itu serta mewujudkan peluang baharu untuk perniaga tempatan sekali gus merancakkan pertumbuhan sosioekonomi komuniti.

Empat seksyen pertama Lebuhraya WCE telah dibuka pada 2019, melibatkan tiga seksyen di negeri Perak iaitu Seksyen 8 (Hutan Melintang-Teluk Intan), Seksyen 9 (Lekir-Changkat Chermin) dan Seksyen 10 (Changkat Chermin-Beruas), manakala satu seksyen di Selangor iaitu Seksyen 5 (Bandar Bukit Raja Selatan-Bandar Bukit Raja Utara).

Sementara itu, mengulas kenyataan keluarga Syed Asnan Sayed Mokhtar, 37, yang ingin menyaman kerajaan selepas lelaki tersebut maut dalam kemalangan jalan raya, Nanta berkata ia adalah hak rakyat dan pihaknya sedang melaksanakan siasatan serta meneliti laporan berhubung kejadian berkenaan.

Sabtu lepas, seorang kerani maut selepas motosikal ditunggangnya terlanggar lubang sebelum terjatuh lalu digilis lori treler di lampu isyarat Batu 5, Jalan Meru, Klang dekat sini.
Dalam perkembangan lain, Nanta berkata kementeriannya menerima lebih 4,000 aduan menerusi aplikasi MYJalan setakat minggu lepas, dan orang ramai digalakkan terus menyalurkan maklumat supaya kerosakkan jalan raya dapat dibaik pulih.

Aplikasi MYJalan merupakan platform bagi memudahkan pengguna membuat aduan dan semua jenis aduan jalan akan diterima walaupun yang bukan diselenggara Kementerian Kerja Raya.

— BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )