Kos input ternakan antara faktor pengaruhi harga ayam

Kos input ternakan antara faktor pengaruhi harga ayam

KUALA LUMPUR,. Paras harga ayam secara umumnya dipengaruhi banyak faktor termasuk kos input ternakan khususnya komponen makanan yang diimport seperti kacang soya dan jagung yang turut dipengaruhi kadar pertukaran asing serta harga pasaran dunia.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata selain itu harga ayam di pasaran turut dipengaruhi permintaan dan penawaran dalam keadaan sektor ekonomi dan aktiviti perniagaan telah dibuka.

“Apabila meningkatnya permintaan dari pasaran, penawaran masih lagi berada dalam fasa untuk adaptasi kepada permintaan berkenaan. Keadaan ini menyebabkan ketidakseimbangan dalam permintaan dan penawaran,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan Rusnah Aluai (PH-Tangga Batu) mengenai usaha dan perancangan kementerian itu untuk menurunkan harga runcit ayam memandangkan harga pada masa kini agak tidak munasabah dan dikhuatiri membebankan rakyat.

Nanta berkata KPDNHEP sentiasa menjalankan perbincangan berterusan dengan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan bagi memastikan kestabilan harga ayam supaya ia tidak membebankan pengusaha dan pengguna.

Sementara itu beberapa kaedah dilaksanakan antaranya pemeriksaan dan pemantauan menyeluruh lebih 1,000 pegawai pemantau harga serta 2,200 pegawai penguat kuasa di peringkat pemborong dan peruncit agar tiada aktiviti pencatutan harga, di samping kekal menjalankan perniagaan secara beretika.

Beliau berkata selain itu pasukan petugas khas ditubuhkan bagi menangani isu kenaikan harga ayam di pasaran secara terus ke kawasan yang terlibat dengan aduan kenaikan harga, dan sesi libat urus bersama penternak dan peladang ayam diadakan.

Nanta berkata kerajaan juga sedang meneliti cadangan antaranya kemudahan ‘soft loan’ kepada golongan penternak dan peladang ayam bagi membantu kos operasi perniagaan selain menstabilkan harga ayam di pasaran.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )