Kerajaan belum ‘menoktahkan’ pelaksanaan semula GST

Kerajaan belum ‘menoktahkan’ pelaksanaan semula GST

KUALA LUMPUR,. Kerajaan belum ‘menoktahkan’ kemungkinan pelaksanaan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada masa akan datang, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan.

Beliau berkata kerajaan masih lagi mengkaji impak pelaksanaan GST dalam situasi ekonomi semasa dan menilai waktu yang sesuai untuk ia diperkenalkan semula bagi membantu meningkatkan hasil negara.

“Kerajaan belum bercadang untuk mengembalikan GST seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2023. Namun, kita masih lagi tidak menoktahkan (perbincangan) GST ini, cuma ia tidak akan dilaksanakan pada tahun ini.

“GST boleh jadi cukai progresif jika kita melaksanakannya pada kadar sifar kepada barangan yang digunakan oleh golongan B40,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan RSN Rayer (PH-Jelutong) yang ingin tahu sama ada Kerajaan Perpaduan akan memperkenalkan semula GST yang telah membebankan rakyat sebelum ini.

Dalam pada itu, Ahmad menjelaskan GST telah dilaksanakan oleh kira-kira 90 peratus negara dari seluruh dunia termasuk negara yang mengenakan cukai dikenali sebagai Cukai Nilai Tambah (VAT).

“Sebanyak 174 negara telah melaksanakan GST dan tidak mungkin mereka silap dalam membuat keputusan.

“Oleh itu, pada masa depan, GST ini boleh membantu (negara) mendapatkan pendapatan yang lebih, yang seterusnya boleh digunakan untuk membantu rakyat yang susah dan menoktahkan kemiskinan,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )