KBS laksana kelas renang untuk kanak-kanak golongan B40

KBS laksana kelas renang untuk kanak-kanak golongan B40

KUALA LUMPUR,. Kementerian Belia dan Sukan (KBS) akan melaksanakan program kelas renang yang bersifat pendidikan sukan di beberapa negeri terpilih dalam usaha memastikan kemahiran renang dapat diterapkan dalam kalangan rakyat Malaysia khususnya kanak-kanak.

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berkata program itu dijangka dilancarkan bulan ini yang akan memberi faedah kepada 1,600 kanak-kanak berumur antara tiga hingga 12 tahun yang terdiri dalam kalangan keluarga B40.

“Program berkenaan akan dilaksanakan sepanjang tahun di negeri yang mencatatkan kadar kematian tinggi akibat lemas. Berdasarkan data sedia ada, kira-kira 500 kes lemas melibatkan kanak-kanak dilaporkan setiap tahun.

“Oleh sebab itu, saya meminta KBS untuk memastikan infrastruktur… kolam renang yang dimiliki oleh kerajaan kita akan guna untuk membantu golongan B40 menghadiri kes secara percuma,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 peringkat jawatankuasa bagi kementerian itu di Dewan Rakyat, semalam.

Menurutnya dengan langkah itu, kes lemas semasa cuti sekolah dapat elak serta dikurangkan dan kementerian sedang meneliti kawasan yang dipilih nanti mempunyai data yang tinggi menunjukkan kanak-kanak di kawasan itu tiada tempat untuk rekreasi atau bermain.

Sementara itu, peruntukan bagi KBS dalam Belanjawan 2023 lulus di peringkat jawatankuasa hari ini.

Rang Undang-undang Perbekalan 2023 bagi kementerian itu lulus dengan suara majoriti selepas dibahas 17 Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang.

Antara Ahli Parlimen yang terlibat dalam perbahasan itu ialah Datuk Dr Radzi Jidin (PN-Putrajaya), Datuk Mas Ermieyati Samsudin (PN-Masjid Tanah), Syerleena Abdul Rashid (PH-Pulau Pinang) dan Syed Ibrahim Syed Noh (PH-Ledang).

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )