Isu pakaian patuh syariah untuk sukan, perpaduan antara tumpuan Dewan Rakyat

Isu pakaian patuh syariah untuk sukan, perpaduan antara tumpuan Dewan Rakyat

KUALA LUMPUR,. Persoalan tentang perpaduan dan langkah kerajaan untuk menangani dan mengendurkan ketegangan berikutan meluasnya isu-isu sensitif perkauman, adalah antara perkara yang akan dibangkitkan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat Dewan Rakyat, soalan diajukan Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH-Port Dickson) kepada Perdana Menteri akan menjadi pemula untuk sesi jawab lisan.

Tidak kurang menariknya soalan yang dikemukakan Shaharizukirnain Abd Kadir (PAS-Setiu) kepada Menteri Belia dan Sukan sama ada kerajaan mempunyai perancangan untuk memperkenalkan pakaian patuh syariah bagi semua aktiviti sukan dan pertandingan yang dianjur di dalam mahu pun di luar negara.

Selain itu, Datuk Seri Ismail Mohamed Said (BN-Kuala Krau) turut mengambil bahagian dalam sesi jawab lisan dengan mengajukan pertanyaan kepada Perdana Menteri tentang Prosedur Operasi Standard (SOP) yang diwajibkan kepada agensi pengendali pakej Haji Furada bagi mengelak kes jemaah haji terkandas seperti yang berlaku sebelum ini.

Sesi persidangan Dewan Rakyat kali ini dijadual berlangsung sehingga 5 Dis.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )