Isu mewujudkan MRSM berbayar jadi tumpuan Dewan Rakyat hari ini

Isu mewujudkan MRSM berbayar jadi tumpuan Dewan Rakyat hari ini

KUALA LUMPUR,. Isu cadangan mewujudkan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) berbayar dan kos perbelanjaan jemaah haji akan menjadi tumpuan di Dewan Rakyat hari ini.

Menurut aturan urusan mesyuarat Parlimen, isu berkenaan akan dibangkitkan oleh Ahli Parlimen ketika sesi waktu pertanyaan-pertanyaan menteri.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman akan meminta Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah menyatakan berdasarkan cadangan untuk mewujudkan MRSM berbayar kepada golongan yang berkemampuan.

Beliau juga mahu menteri untuk menyatakan proses dan sumber pendanaan bagi membina serta bagaimana proses pemilihan pelajar bagi kemasukan ke MRSM.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Ahmad Saad pula dijangka akan mengajukan soalan kepada Perdana Menteri berkenaan asas pertimbangan kerajaan meletakkan kos perbelanjaan jemaah haji berdasarkan kategori pendapatan B40, M40 dan T20.

Dalam pada itu, Ahli Perlimen Bentong, Young Syefura Othman pula akan meminta Perdana Menteri menyatakan jumlah kes kesalahan seksual terhadap kanak-kanak dilaporkan, didakwa dan diselesikan sejak Akta Kesalahan-kesalahan Terhadap Kanak-Kanak 2017 dikuatkuasakan.

Mesyuarat Pertama, Penggal Kedua Parlimen ke-15 berlangsung selama 31 hari sehingga 4 April.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )