Etika perbahasan di Parlimen: Perlu perubahan menyeluruh untuk mengembalikan martabat negara

Etika perbahasan di Parlimen: Perlu perubahan menyeluruh untuk mengembalikan martabat negara

PERBAHASAN di Parlimen semakin hari semakin menjauh dari prinsip kesopanan dan kesusilaan yang merupakan antara tunjang utama prinsip Rukun Negara. Akhir-akhir ini drama di dewan mulia ini, dipenuhi dengan pertikaian yang melampau dan penghinaan peribadi yang memalukan dalam dunia politik kita.

Situasi sebegini begitu merisaukan dan mengecewakan kita yang mengangkat mereka ke dewan rakyat, sehingga sudah tiba masanya untuk kita mendesak wakil-wakil rakyat kita untuk meninjau kembali serta merubah peraturan-peraturan yang usang dan longgar di dewan ini agar lebih sesuai dengan zaman dan budaya ketimuran kita.

Drama serta adegan meraih populariti semasa perbahasan di Parlimen tanpa etika ini perlu dihentikan segera. Bagaimana mungkin arena yang seharusnya menjadi wadah untuk merumuskan dasar dan undang-undang negara malah diseliputi sikap negatif dan kebencian? Prinsip-prinsip etika perbahasan yang seharusnya menginspirasi, saling menghormati dan berdialog secara rasional seolah-olah kini menjadi mimpi yang jauh dari kenyataan.

Dalam lipatan sejarah, peraturan-peraturan dewan rakyat kita telah berjaya mengawal suasana perbahasan suatu ketika dahulu. Kini saatnya, kita perlu sedar bahawa peraturan yang diwujudkan lebih 60 tahun ini perlunya perubahan dan penyesuaian. Peraturan-peraturan kuno harus ditinggalkan, dan era yang lebih progresif dan lebih simbiosis harus diwujudkan untuk membawa Parlimen kita ke abad ke-21.

Lihat sahaja peraturan larangan ahli-ahli dewan dari membaca surat khabar ketika bersidang bagi saya adalah sesuatu yang perlu dihapuskan apatah lagi hampir sudah tiada ahli dewan membaca akhbar secara fizikal.

Bagi saya, perubahan peraturan dewan rakyat yang kita inginkan haruslah bersifat komprehensif. Beberapa penekanan yang memerlukan perhatian khusus adalah:

1. Pelarangan Retorik Mengejek dan Sindiran: Peraturan dewan rakyat harus mengharamkan penggunaan bahasa yang kasar, penghinaan peribadi, dan kebencian berdasarkan faktor agama, etnik, gender atau politik. Perbahasan seharusnya berfokus pada pertukaran ide dan gagasan demi mencapai tujuan yang lebih besar untuk rakyat. Walaupun ada yang mengatakan peraturan sudah ada, tetapi hukuman pelanggaran ini hanya menjadi milik secara total dan mode penghakiman sering berubah-ubah sehinggakan tiada yang konsisten, yang menyebabkan ahli-ahli dewan semakin berani melanggarnya.

2. Rehabilitasi Budaya Mendengar dan Toleransi: Peraturan baru harus mendorong suasana yang mempromosikan saling mendengar, menghormati pandangan lawan politik, dan mengakui perbezaan sebagai “rahmat”. Menjaga budaya perbahasan yang bermartabat akan menjambatani jurang pemisah di antara ahli politik dan menciptakan lingkungan kerja sama yang lebih konstruktif.

3. Transparensi dan Pertanggungjawaban: Peraturan dewan rakyat harus menekankan transparensi dan pertanggungjawaban dalam tindakan para anggota parlimen terutamanya dari jawapan jemaah menteri. Hal ini termasuk keharusan mengungkapkan dan mempertanggungjawabkan maklumat yang lebih diberikan, serta membolehkan pegawai kerajaan bertanggungjawab hadir mengesahkan data yang diberikan ini secara tidak langsung boleh meningkatkan integriti serta kepercayaan publik terhadap para wakil rakyat.

4. Implementasi Teknologi dan Media Sosial yang Bijak: Mengikuti perkembangan zaman, dewan rakyat perlu memanfaatkan teknologi dan media sosial dengan bijak. Peraturan baru yang mengatur penggunaan media sosial oleh anggota parlimen dan memperakui kehadiran secara maya dalam perbahasan akan membawa politik baharu dan meningkatkan partisipasi publik.

Kritik ini bukanlah niat untuk menyalahkan, tetapi merupakan satu desakan untuk perubahan yang mendesak. Melalui perubahan peraturan-peraturan dewan rakyat, kita dapat mengembalikan martabat negara kita, menghasilkan representatif politik yang bermartabat, dan membangun masa depan yang lebih baik bagi rakyat Malaysia.

Negara memerlukan ahli Parlimen yang mencerminkan prinsip-prinsip Rukun Negara dengan segenap hati. Dalam mencapai tujuan ini, keberanian dan komitmen dari semua pemimpin politik, ahli perundangan, dan pentadbir diperlukan.

Mengubah peraturan-peraturan lapuk dewan rakyat dan menghidupkan kembali etika perbahasan yang menepati budaya dan kesesuaian zaman adalah kunci untuk membangunkan negara ini dan menjadikan kita semua rakyat yang dihormati dalam dan luar negara. Tidak ada kurangnya jika kita beretika dan berbudi bahasa, tidak lemahnya jika beradab.

* Kenyataan di dalam artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pandangan Astro AWANI.

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )