Dewan Negara lulus RUU  penguntukan semula peruntukan perbelanjaan 2020

Dewan Negara lulus RUU penguntukan semula peruntukan perbelanjaan 2020

KUALA LUMPUR,. Persidangan Dewan Negara hari ini meluluskan Rang Undang-undang Perbekalan (Penguntukan Semula Peruntukan Perbelanjaan) 2020 sebanyak RM7.18 billion.

Rang Undang-undang yang dibentangkan oleh Timbalan Menteri Kewangan II Mohd Shahar Abdullah itu diluluskan selepas bacaan kali ketiga dan mendapat sokongan suara terbanyak Ahli Dewan Negara.

Seramai sembilan senator mengambil bahagian dalam perbahasan rang undang-undang itu.

Terdahulu Mohd Shahar ketika menggulung rang undang-undang itu berkata, ia dibentangkan bagi memantapkan sistem penyampaian kerajaan selain memastikan pertindihan fungsi antara kementerian dapat diminimumkan.

Beliau berkata rang undang-undang itu bukan merupakan perkara aneh kerana pernah dilakukan Kerajaan Pakatan Harapan (PH) selepas memenangi Pilihan Raya Umum pada 9 Mei 2018.

“Ketika itu berlaku penguntukan semula kerana mewujudkan kementerian-kementerian selain berlaku pemindahan agensi-agensi ke sana ke sini,” katanya.

Mohd Shahar berkata pembentukan kabinet yang dilakukan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak harus dipolemikkan kerana sudah pasti apa yang dilakukan oleh beliau berdasarkan pengalamannya yang luas dalam kerajaan dan politik.

Sebelum itu persidangan Dewan Negara turut meluluskan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2019) 2020 bagi mendapat kelulusan perbelanjaan tambahan bagi perkhidmatan tahun 2019 sebanyak RM7.006 bilion.

Rang Undang-undang itu yang turut dibentangkan Mohd Sahar diluluskan selepas bacaan kali ketiga dengan mendapat sokongan suara terbanyak para senator.

Perbelanjaan tambahan itu dimohon untuk pindahan lebihan daripada Akaun Hasil Disatukan 2019 ke Kumpulan Wang Pembangunan sebanyak RM1.07 bilion dan RM778.6 juta untuk menampung perbelanjaan luar jangka 2019.

Sebanyak RM5.16 bilion pula adalah peruntukan tambahan langsung kepada kementerian dan jabatan yang telah diberi kebenaran untuk berbelanja melebihi peruntukan bagi membiayai perkara-perkara yang komited pada 2019.

Seramai lapan senator mengambil bahagian membahaskan rang undang-undang itu sebelum disusuli sesi penggulungan oleh kementerian berkenaan.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )