Dewan Negara lulus Rang Undang-undang Kekebalan Bidang Kuasa Negara Asing 2023

Dewan Negara lulus Rang Undang-undang Kekebalan Bidang Kuasa Negara Asing 2023

KUALA LUMPUR,. Dewan Negara semalam meluluskan Rang Undang-undang Kekebalan Bidang Kuasa Negara Asing 2023.

Rang undang-undang itu antara lain bertujuan mengawal selia kekebalan diberikan kepada sesebuah negara asing dan hartanya, ketua negara dan ketua kerajaan daripada bidang kuasa mahkamah Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said ketika menggulung perbahasan RUU itu hari ini berkata pentaksiran yang tepat berhubung rang undang-undang itu perlu dijelaskan kepada semua pihak bagi mengelakkan salah tafsir.

“Antara salah tafsir yang sering dibangkitkan ialah kononnya akan ada individu politik menggunakan akta ini kelak untuk melepaskan negara dan ketua negara daripada bertanggungjawab atas sebarang dakwaan yang berkaitan,” katanya.

Belia berkata kuasa Perdana Menteri pada Fasal 30, 32 dan 33 dalam rang undang-undang itu adalah terhad untuk menarik balik, mengecualikan dan membuat peraturan-peraturan berkaitan dengan kekebalan yang diberikan kepada negara asing sahaja, tanpa menyentuh apa-apa kekebalan berhubung dengan ketua kerajaan atau ketua negara.

Oleh itu, katanya tiada sebab untuk khuatir seseorang yang menjadi Perdana Menteri akan menyalah guna kuasa berhubung perkara itu.

“Paling penting dalam akta ini, apa-apa keputusan dalam Fasal 32 yang dibuat oleh Perdana Menteri mestilah melalui perintah dalam warta dan disiarkan. Tidak boleh dibuat keputusan seorang dan sembunyi-sembunyi.

“Saya juga ingin menegaskan bahawa rang undang-undang ini bukan Perdana Menteri atau Majlis memberikan kekebalan kepada negara asing,” katanya.

Azalina turut menjelaskan menurut Fasal 2 rang undang-undang itu juga menyatakan kuasa kepada Perdana Menteri tidak terpakai bagi prosiding jenayah melibatkan ketua negara atau ketua kerajaan yang melakukan jenayah.

“Kalau ketua negara atau ketua kerajaan melakukan jenayah, memanglah dia akan dikenakan tindakan jenayah. Takkan Perdana Menteri, Majlis (Majlis Kekebalan Negara Asing) atau menteri Kabinet boleh melepaskan orang yang melakukan jenayah,” katanya.

Menurut Azalina, rang undang-undang yang mempunyai 33 Fasal itu juga telah rujuk dan memperoleh persetujuan Majlis Raja-Raja Melayu pada 24 Okt 2023 selaras dengan Fasal (5) Perkara 159 yang dibaca bersama dengan Fasal (4) Perkara 38 Perlembagaan Persekutuan.

Rang undang-undang itu diluluskan dengan lebih suara bersetuju selepas 15 senator mengambil bahagian pada sesi perbahasan.

–BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )