Belanjawan 2020 tidak ketepikan Kelantan – Tun Mahathir

Belanjawan 2020 tidak ketepikan Kelantan – Tun Mahathir

KUALA LUMPUR,. Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad membidas kenyataan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Ismail Sabri yang mendakwa kononnya Belanjawan 2020 yang dibentangkan Jumaat lalu mengetepikan negeri Kelantan dan Terengganu.

Beliau sebaliknya mempersoalkan isu hutang ketika pentadbiran kerajaan terdahulu.

“Kita (Kerajaan Pusat) ada bagi peruntukan kepada Kelantan dan pada zaman mereka (Barisan Nasional). Duit daripada royalti petroleum pun mereka tidak bagi, tetapi kita bagi.

“Kita hutang orang pun kita bagi dan hutang mereka kita pula kena bayar dan sekarang salahkan kerajaan kenapa hutang banyak,” katanya selepas merasmikan Ekspo Peralatan Perubatan Malaysia (MEDEX) 2019.

Selain itu, beliau turut menyelar kerajaan terdahulu berhubung isu pembelian kapal dari negara China yang menyebabkan kerajaan terpaksa berdepan dengan bebanan hutang hasil pembelian kapal berkenaan.

“Beli kapal dari negara China mereka yang buat bukan kita tapi sekarang bila kerajaan terpaksa bayar hutang mereka cakap bodoh beli kapal dari negara China, katanya lagi.

Baru-baru ini, Ketua Pembangkang menyuarakan bahawa Belanjawan 2020 hanya menumpukan golongan kapitalis berbanding rakyat miskin selain tidak melihat gambaran jelas berhubung usaha untuk membantu masyarakat luar bandar.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )