Bantuan Untuk Penjawat Awam Berpendapatan Tinggi Patut Disalur Kepada Yang Lebih Layak

Bantuan Untuk Penjawat Awam Berpendapatan Tinggi Patut Disalur Kepada Yang Lebih Layak

KOTA KINABALU,. Wang untuk pembayaran bantuan wang tunai RM500 kepada lebih 1.5 juta penjawat awam dalam Gred 56 dan ke bawah boleh disimpan dan diperuntukkan kepada mereka yang lebih layak, kata Pengerusi Ikatan Komuniti Selamat Tan Sri Lee Lam Thye (gambar).

Sementara mengalu-alukan Pakej Rangsangan Prihatin yang baru-baru ini, Lee berkata, walaupun ada keperluan untuk membayar mereka, “hanya bayar penjawat awam berpendapatan rendah dan bukan mereka yang mempunyai gaji yang tinggi.”

“Lagipun, mereka sudah mempunyai pendapatan tetap mereka sendiri, tidak seperti mereka yang tidak mempunyai sumber pendapatan alternatif,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Ia juga malangnya, katanya, bahawa Pakej Rangsangan yang melibatkan jumlah besar ini tidak membantu majikan untuk membantu perniagaan mereka dan mencegah pemberhentian pekerja.

“Setengah juta perusahaan bersaiz kecil dan sederhana berjuang untuk terus hidup kerana mereka mengalami kerugian yang besar sejak Januari.”

Lee juga menggesa kerajaan memberi perhatian khusus kepada dua perkara – pelaksanaan dan bekalan makanan.

“Adalah penting untuk memastikan semua pelan dan pakej dilaksanakan sepenuhnya dan baik melalui tadbir urus dan ketelusan yang baik, dan tidak ada kebocoran.

“Bekalan makanan amat penting. Selain daripada menyediakan RM1 bilion untuk memastikan bekalan makanan yang mencukupi, kerajaan perlu memantau harga makanan dengan pemeriksaan yang lebih kerap untuk mengelakkan ada pihak yang mengambil kesempatan,” katanya.

Mengenai pakej rangsangan ekonomi RM250 bilion yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Lee berkata ia merupakan satu kelegaan yang besar kepada rakyat yang menghadapi masalah akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Langkah-langkahyang sangat diperlukan pada masa ini, terutamanya untuk kumpulan B40 berpendapatan rendah dan yang paling teruk terjejas oleh wabak Covid-19 dan pelaksanaan PKP.

“Apa yang penting adalah memastikan keluarga miskin mempunyai wang supaya mereka dapat membeli makanan.

Beliau juga menyatakan bahawa ianya melegakan untuk mendengar Perdana Menteri berjanji bahawa kerajaan tidak akan meninggalkan sesiapa sahaja di belakang sambil menyeru rakyat untuk mengatasi krisis itu bersama.

“Kepentingan tertentu adalah keputusan untuk menaikkan elaun khas untuk pekerja barisan hadapan dari RM400 hingga RM600 sebulan dari April sehingga berakhirnya wabak Covid-19.

“Malah, saya akan mengatakan mereka berhak dibayar lebih.

“Elaun khas sebanyak RM200 sebulan kepada polis, tentera, pasukan pertahanan awam dan Rela yang terlibat secara langsung dalam pelaksanaan PKP adalah dialu-alukan memandangkan tugas mereka yang mencabar dan risiko yang mereka ambil,” katanya.

Lee juga menyokong bantuan untuk diberikan kepada peneroka Felda, petani, nelayan, peniaga kecil dan semua golongan M40 dan kebawah.

“Pembayaran secara one-off bagi isi rumah yang berpendapatan di bawah RM4,000 dan bantuan tunai untuk pelajar adalah layak dan harus disokong.

Kumpulan seperti warga tua dan kanak-kanak di tempat perlindungan, orang kelainan upaya dan orang asli juga tidak dilupakan.

“Mereka akan diberikan makanan, penjagaan kesihatan dan tempat perlindungan dengan peruntukan RM25 juta,” katanya.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )